Brandweerkazerne

Plaats :
Etten-Leur
Opdrachtgever :
Gemeente Etten-Leur
Oplevering :
oktober 2006
----------------------------------------------------------------------
De nieuwe vleugel van de brandweerkazerne, een ‘tube’ die refereert aan een blusslang, is loodrecht op de geheel verbouwde voorbouw geplaatst. Hierdoor beslaat de tweede bouwlaag slechts een beperkt deel van de voorgevel: een vriendelijke oplossing ten opzichte van de tegenoverliggende eengezinswoningen. Het overstekende deel aan de voorzijde vestigt extra aandacht op de hoofdentree. 

In de nieuwe ‘tube’ zijn de kantoren, het instructielokaal en de kantine ondergebracht. Eronder is ruimte om te parkeren. In de voorbouw staan de eerste-lijnsvoertuigen en zijn de kleedruimtes met sanitair, wacht- en personeelsruimtes, werkplaatsen en magazijnen te vinden. 

De toegepaste materialen en kleuren refereren aan de typologie van ‘brandweer’: rood geprofileerd staalplaat, een glimmende rvs brandweerpaal en zwart ‘geblakerde’ steniplaten. Zo ontstaat een vernieuwde uitstraling, die recht doet aan het vrijwillige brandweerkorps van Etten-Leur.