Meekrapstoof

Plaats :
Kapelle
Opdrachtgever :
particuliere opdrachtgever
Oplevering :
augustus 2014
----------------------------------------------------------------------

 

De voormalige Meekrapstoof aan de Ooststraat in Kapelle is volledig gerestaureerd en getransformeerd tot woning en kantoorruimte. 

Het basisconcept voor de transformatie is gebaseerd op een scheiding tussen de monumentale buitenschil en een goed geisoleerde, nieuw aan te brengen binnenschil. Dit is gerealiseerd volgens de principes van Passief bouwen.

De monumentale buitenzijde van het gebouw wordt gekenmerkt door ambachtelijk metselwerk en een rood pannendak. Bijzonder zijn de metselwerkdecoraties in de vorm van een zogenaamde rondboogfries in de voorgevel van de oorspronkelijke droogtoren. 

Het binnenpakket bestaat uit een goed geisoleerde (30 cm dikke isolatiedeken) en kierdichte houtskeletbouwconstructie met houten kozijnen welke zijn voorzien van drievoudige beglazing. Hierdoor is een comfortabel binnenklimaat ontstaan wat de basis vormt voor Passief bouwen. 

Wandverwarming en een WTW-ventilatiesysteem met naverwarming zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Warm tapwater wordt opgewekt middels een zonneboiler.

Onze bijdrage aan dit project laat zien dat integraal ontwerpen noodzakelijk is bij complexe projecten en dat Architecten Alliantie een ruime kennis en ervaring in huis heeft om dit ook in de praktijk te brengen. Zo schreven we de ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de planologische procedure, leverden we de (bouwkundige) stukken voor de monumentenvergunning en de restauratiesubsidie, maakten we zowel het bouwkundig als het constructief ontwerp, maakten we de PHPP-berekening samen met Dubourgraaf, begeleidden we het aanbestedingstraject en voerden we de directie tijdens het bouwproces.

Trots op het eindresultaat kunnen we terugkijken op een enerverend ontwerp- en bouwproces waarmee we een bijdrage hebben geleverd aan een tweede leven voor een beeldbepalend gebouw in de gemeente Kapelle.

 

De Meekrapstoof werd vorig jaar tweede in de verkiezing tot mooiste gebouw van Zeeland.

Energieadviseur: Dubourgraaf, Goes

Aannemer: Bouwbedrijf van de Linde, Goes

Installateur: Van de Velde Yerseke