projectfoto bij Woonhuis ’s-Heer Hendrikskinderen
    

Woonhuis ’s-Heer Hendrikskinderen

Plaats :
’s-Heer Hendrikskinderen
Opdrachtgever :
Particulier
Oplevering :
2015
----------------------------------------------------------------------
Op een unieke kavel van 1 hectare groot, aan de rand van het Zeeuwse dorp 's-Heer Hendrikskinderen, is Architecten Alliantie gevraagd een hedendaags familiehuis te ontwerpen.

Het uitgestrekte terrein, met een prachtig uitzicht op het achterliggende landschap, ligt aan de Oude Rijksweg die zich vooral kenmerkt door lintbebouwing met een patroon van langskappen en verspringende voorgevelrooilijnen. In het ontwerp van deze woning hebben wij deze kenmerken gerespecteerd en toegepast door een opstelling van 2 bouwblokjes, een grote schuur en een woonhuis, in een sobere boerderijsetting. Beide volumes hebben een archetypische doorsnede van een huisje met een zadelkap onder 45 graden en zijn onderling gekoppeld met een glazen tussenlid, waarin zich de hoofdentree bevindt. Zowel het woonhuis als de schuur zijn ca. 7,0m breed en ca. 9,0m hoog. Het geheel is ver naar achter op de kavel geplaatst, zodat de overburen langs de woning het uitzicht behouden.

De voornaamste functies zijn ondergebracht in de 30,5m meter lange schuur. Op begane grond bevinden zich, naast de woonkeuken en de fitnessruimte, onder meer douche en wc, garage, berging en carport. Op de verdieping zijn de slaapkamer met eigen badkamer van de ouders, de slaapkamers voor de vier kinderen, de centrale badkamer, was- / techniekruimte en een polyvalente ruimte ondergebracht. Het 12,5m lange woonhuis bevat op de begane grond de TV/speelkamer en de zitkamer, en op de verdieping een kantoor- / leesruimte. Beide gebouwen beschikken aan de westzijde over een doorlopende dakconstructie, waardoor een overkapte veranda ontstaat.

Om het archetype te benadrukken zijn zowel de daken als de langsgevels bekleed met Eternit leien, in een uitstraling van grijze natuurleien. Daartegenover hebben de kopgevels een invulling met een aluminium vliesgevel gekregen, waarbij de houten stijlen zijn geaccentueerd en de antraciet gekleurde regels geminimaliseerd. De grote dakkapel aan de achterzijde en het kozijnkader aan de voorzijde bestaan uit naturel zink. Het casco is opgebouwd uit stalen spanten met houtskeletbouw invulelementen voor gevel en dak, en betonnen vloeren.

Daarnaast zijn de ontwerpprincipes van de 'Trias Energetica' in het ontwerp toegepast. Zo hebben wij rekening gehouden met de oriëntatie van de woning door onder andere de plaatst en grootte van de kozijnopeningen. Is het casco voorzien van extra dikke hoogwaardige isolatie, is er een hoge luchtdichtheid toegepast, en wordt er verwarmd middels een lucht/water warmtepomp. Tevens zijn er zonnepanelen en een zonneboiler geïntegreerd in het leien dak en wordt er geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning.